Розквітівська громада
Одеська область, Березівський район

ТАРИФНЕ ПИТАННЯ. ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ НА РИНКАХ ПРИРОДНОГО ГАЗУ ТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

Дата: 26.07.2021 00:31
Кількість переглядів: 3221

ТАРИФНЕ ПИТАННЯ.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ НА РИНКАХ ПРИРОДНОГО ГАЗУ ТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

 

СИТУАЦІЯ НА РИНКУ ПРИРОДНОГО ГАЗУ:

  • Попри сезонні коливання ціни газу, в Україні діють фіксовані річні пропозиції для побутових споживачів. Нафтогаз як постачальник газу для українців уже пропонує ціну набагато меншу, ніж є зараз об’єктивно на ринках у Європі.

 

  • Для споживачів «Нафтогазу», які обслуговуються за річним тарифним планом «Фіксований», ціна на газ становить 7,96 грн за куб. м (без вартості розподілу).

 

  • Будь-який побутовий споживач газу в Україні може перейти на цей тариф. Він діятиме до 30 квітня 2022 року.

 

  • Зростання ціни, встановленої на місяць, НЕ означає, що щось змінюється для тих, хто обрав річний тариф.

 

  • Наразі «Нафтогаз» підвищив ціну на газ із 1 липня на 10% тільки за тарифом «Місячний».

 

  • Коли цінова ситуація в Європі покращиться й ціни стануть нижчими, можна буде говорити про те, щоб пропонувати більш вигідні пропозиції споживачам в Україні.

 

Чому дорожчає газ?

 

Зростання вартості газу відбулося через ситуацію на європейському ринку, де ціни є одними з найвищих за останні чотири-п’ять років і продовжують рости. 2 липня на найбільшому європейському хабі в Нідерландах ціна досягла 450 доларів за тисячу кубометрів.

 

Вартість газу зростає через дії Росії, яка штучно створює для цього умови, обмежує продаж свого газу до Європи. "Газпром" на аукціоні 29 червня знову відмовився бронювати на липень додаткову транзитну потужність України.

 

На липень призначено планові ремонти на головних експортних магістралях російського газового монополіста: "Північний потік" стане на щорічну профілактику з 13 до 23 липня, "Ямал-Європа" з 6 до 10 липня. Баланс газового ринку Європи стає дедалі більш напруженим також через падіння поставок СПГ, що не властиво для сезону.

 

Нинішня ситуація може бути способом шантажу й тиску на Європу для того, щоб країни ЄС не заважали росіянам добудувати «Північний потік-2».

 

Тож зараз у Європі ціна газу одна з найвищих за багато років. Тому європейські компанії очікують кращої кон'юнктури й не купують газ на зиму.

 

Споживачі газу в Україні захищені наявністю річних тарифних пропозицій від «Нафтогазу». Тому ми радимо усім споживачам газу в Україні переходити саме на цей тариф. Він залишається незмінним: 7,96 гривень за кубометр.

 

 

ТЕЗИ ДЛЯ КОМЕНТУВАННЯ:

 

  • Ситуація на ринку природного газу спровокована Росією для того, щоб вплинути на ситуацію всередині України і підірвати довіру до влади, яка послідовно захищає національні інтереси і почала реально протидіяти агентам російського впливу, які міцно стали на ноги при попередній владі.

 

  • На цьому тлі деякі політики почали знову розповідати про те, що газ має бути мало не безкоштовним. Хоча нічого безкоштовного не буває і за дешевий газ обов’язково хтось доплачує.

 

Раніше в Україні штучно занижували ціну газу, а різницю з ринковою ціною покривали з бюджету. Саме тому Азаров у 2013 році говорив про банкрутство країни. А ще до цього можна додати катастрофічний газовий контракт Тимошенко-Путіна, за яким Україна нарощувала борги і могла отримати штрафи на десятки мільярдів доларів.

 

Але, приміром, у Росії, яка позиціонує себе спадкоємцем СРСР, немає дешевого газу для населення. Не треба забувати, що вони постійно піднімають тарифи навіть для своїх споживачів, на що постыйно скаржаться росіяни.

 

Показово, що з 2014 року Росія постачає свій газ на окуповані території Донбасу. І раніше різницю між реальною вартістю газу та низькими тарифами в ОРДЛО покривала сама РФ.

 

Таким чином російські пропагандисти протягом кількох років експлуатували тезу про низькі тарифи на газ (та інші послуги ЖКГ) на території так званих «ДНР» та «ЛНР» та високі тарифи на решті території України. Однак минулого року підконтрольна Росії окупаційна влада на Донбасі суттєво підняла тарифи й планує далі їх підіймати.

 

  • Влада має механізм захисту споживачів від дій Росії і коливань ціни на європейських ринках. Для цього НАК «Нафтогаз» розробив спеціальний річний пакет, який дозволяє щомісяця отримувати газ за незмінною ціною - 7,96. Кожен бажаючий може перейти на нього хоч сьогодні.

 

  • В Укртрансгазі прогнозують, що до опалювального сезону Україна підійде із запасами газу в підземних сховищах на рівні 19-20 млрд куб. м. Цього повністю вистачить, щоб комфортно пройти опалювальний сезон в Україні і при цьому продовжити співпрацю з іноземними замовниками.

 

  • За два місяці сезону закачування сховища були поповнені майже на 1 млрд куб. м газу. Зараз запаси складають приблизно 16,3 млрд кубів.

 

  • Влада тримає тарифне питання на постійному контролі. Якщо наші попередники в таких випадках розповідали про те, що всім потрібно затягнути пояси і мовчки терпіти, то ми постійно працюємо над тим, щоб тарифи знижувалися, або хоча би не зростали. А найбільш незахищені отримали субсидію.

 

СИТУАЦІЯ НА РИНКУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ:

29 червня Кабмін продовжив до 1 серпня дію тарифу для населення на рівні 1,68 грн за КВт-год (постанова №659 на сайті уряду).

 

Надалі для захисту соціально вразливих груп влада планує запровадити диференційований та прогнозований тариф на електроенергію залежно від обсягів споживання. Для цього готується нова модель ПСО.

 

Нова модель ПСО має два завдання:

 

- захистити соціально вразливі верстви населення через зниження та прогнозованість тарифу;

 

- забезпечити підприємствам генерації можливість для модернізації та стабільної роботи.

 

ПСО – це покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів на ринку електричної енергії. Очікується, що нова модель ПСО буде запроваджена у серпні 2021 року.

 

Влада захистить найбільш незахищених

 

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко зазначив, що в Україні близько 16,9 мільйона домогосподарств споживають у місяць до 100 кВт-год. Влада планує захистити цих людей, надавши їм знижку на електроенергію.

 

Ініціатором продовження дії нинішнього тарифу стало Міністерство енергетики для стабілізації ситуації на ринку електроенергії.

 

В уряді сподіваються, що після визначення точної суми коштів, яку зараз потребує ринок, ситуація повністю стабілізується.

 

Ринок електроенергії дестабілізують олігархи

 

Протягом 2-4 липня в Україні було зафіксовано різке зниження ціни електроенергії на «ринку на добу наперед». Середньозважена ціна обвалилася, що дестабілізувало ринок.

 

У Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) заявили, що нетипова поведінка учасників ринку викликає серйозні запитання.

 

Також ця ситуація підтверджує проблему надмірної ринкової влади окремих гравців, які використовують ці можливості для тиску на владу з метою реалізації своїх неправомірних вимог. Такі дії несуть загрозу конкурентному та стабільному функціонуванню ринку.

 

Регулятор заявив, що передовсім ідеться про дії структур, які належать Рінату Ахметову.

 

Як відреагувала влада?

 

У неділю, 4 липня, Нацкомісія зібралася на екстрене позачергове засідання і встановила мінімальні ціни на ринку «на добу наперед» (РДН).

 

Також Комісія встановила обмеження місячного обсягу продажу електричної енергії за двосторонніми договорами.

 

Для оцінки дій учасників ринку, НКРЕКП оголосила про початок розслідування порушень законодавства щодо функціонування ринку електричної енергії.

 

Інформацію про дії окремих учасників ринку регулятор передасть Антимонопольному комітету для проведення окремого розслідування.

 

Як спекулюють на темі зростання тарифів на опалення і гарячу воду

Нещодавно низка українських ЗМІ повідомила, що український уряд запланував до кінця цього року зростання комунальних тарифів на третину.

 

При цьому журналісти посилалися на Прогноз економічного і соціального розвитку України на 2022−2024 роки, схвалений Кабінетом Міністрів 31 травня 2021 року.

 

Показово, що публікації на цю тему масово з’явилися майже через місяць після затвердження документа.

 

При цьому журналісти забували наголошувати, що це лише ПРОГНОЗ, а уряд діє відповідно до тих обставин, які складаються на ринку саме зараз.

 

Також обходили увагою і той факт, що в цьому ж Прогнозі заплановано і зростання середньомісячної зарплати до 19 тисяч грн (у 2022 р. 15258 грн, у 2023 р. – 17159 грн, у 2024 р. – 19063 грн) та зниження рівня безробіття населення у віці 15-70 років до 7,8% у 2024 році.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь