A A A K K K
для людей із порушенням зору
Розквітівська громада
Одеська область, Березівський район

Звіт Служби у справах дітей за друге півріччя 2021 року

Дата: 20.01.2022 17:39
Кількість переглядів: 176

                                                                                                      Додаток 1

                                                                                   до рішення виконавчого комітету

                                                                                   сільської ради № 53-12 від 24.12.2021 року

 

Звіт Служби у справах дітей за 2021 рік

 

В відзначення 30 -ї річниці Незалежності України, хочеться констатувати  той факт, що одним з основних пріоритетів соціальної політики нашої Держави є захист прав і законних інтересів дітей, при тому особлива увага  приділяється дітям – сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування та особам з їх числа.

Галузь захисту прав дітей щороку вдосконалюється та наповнюється важливим змістом в Законодавство принципів Конвенції ООН « Про права дитини», нормативнотворчої складової в змінах підходів щодо впровадження ідей «дитиноцентризму» в реалізації такої політики.

         На сьогодні із завершенням процесу децентралізації, переданням територіальним громадам різноманітних повноважень, в тому числі з питань реалізації завдань в соціальній сфері продовжується формування важливої структури – служб у справах дітей.

Станом на 23.12.2021року на обліку в службі у справах дітей Розквітівської сільської ради перебуває 32 дитини, батьки яких ухиляються від виконання батьківських обов’язків. Результатом кропіткої та ефективної спільної роботи служби у справах дітей з іншими організаціями стало те що значна кількість батьків покращили своє ставлення до виконання батьківських обов’язків, і, як наслідок, протягом 2021 року знято з обліку 5 дітей, які перебували у складних життєвих обставинах.

 

         З метою своєчасного виявлення таких сімей, обліку, проведення інспектування та соціального супроводу сімей, які неспроможні виконувати свої функції, надання комплексної допомоги сім’ям з дітьми у 2021році ССД Розквітівської с/ради спільно з Березівським відділом поліції було проведено 23 профілактичних рейди,  під час яких обстежено умови проживання 30 сімей, які опинились в складних життєвих обставинах, направлено 23 подання  до Березівського  РВП  у Одеській  області про притягнення 12 батьків до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків. Складено 23 Акти обстеження умов проживання. Звичайно, останнім заходом після низки проведеної службою у справах дітей спільно з усіма зацікавленими структурами роботи з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, є позбавлення батьківських прав, але це  є крайня міра впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків, а тому питання і його застосування вирішується службою у справах дітей лише після проведення повної та всеохоплюючої роботи.

 

             В рамках реалізації Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» служба у справах дітей вживає заходів щодо виявлення дітей, які жебракують та тривалий час проводять на вулиці без нагляду дорослих. Відповідно до затвердженого графіку службою у справах дітей проведено протягом 2021 року, спільно з представниками сектору ювенальної превенції відділення поліції, спеціалістами відділу освіти, культури, медицини Розквітівської с/ ради та ГО «Шериф» 8 профілактичних рейдів «Діти вулиці», «Неблагополучна сім’я», «Урок».

            З метою подолання ознак складних життєвих обставин в сім’ях, забезпечення додаткових соціальних гарантій дітей із функціональнонеспроможних сімей та родин, які мають проблеми соціально-побутового характеру, Розквітівською с/радою було прийнято рішення  Про затвердження Бюджетної програми   підтримки та забезпечення прав дітей „Щаслива дитина - успішна родина” на 2022  - 2024 роки Зазначеним рішенням передбачається виконання програми реалізації державних гарантій і конституційних прав дітей у сумі 100,000 грн.

Керуючись ч.1 п. 22,ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до ст.7 Закону України «Про забезпечення організаційно – правових умов соціального захисту дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», з метою забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб та молоді з їх числа, заслухавши пропозиції депутатів, Розквітівської сільської  ради

 

             Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа», діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а також особи з їх числа беруться відповідними органами місцевого самоврядування на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов, за місцем їх походження або проживання до влаштування в сім’ї громадян, заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, після досягнення ними 16 років. Протягом 2021 року на квартирний облік у виконкомі Розквітівської сільської  ради було взято 5 дітей пільгових категорій. На теперішній час на квартирному обліку у виконкомі Розквітівської сільської ради перебуває 17 дітей -сиріт та дітей , позбавлених батьківського піклування .

Аналізуючи стан соціальної захищеності дітей у Розквітівській с/раді  протягом 2021 року ССД Розквітівської с/ради  проводилась роз’яснювальна та консультативна робота щодо створення та функціонування на території сільської ради патронатних сімей, з метою тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною та її батьками складних життєвих обставин. Постійно проводилась інформаційно-просвітницька кампанія серед населення щодо пропаганди сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, таких як усиновлення, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. Протягом звітного періоду надано 35 консультацій  громадянам з питань правового та соціального захисту дітей.

 Під час особистого прийому громадян, з дітьми та їх батьками проводились профілактично-роз’яснювальні бесіди. Порушувалися питання неприпустимості жорстокого поводження з дітьми та порушення їх прав.

             На облік дітей, які опинились в СЖО взято 2 дитини, двох дітей , які проживають на території нашої сільської ради було повернено із Березівського Центру соціально- психологічної реабілітації дітей в сім’ю біологічних батьків.

З метою забезпечення захисту прав та законних інтересів дітей у сільській раді працює комісія з питань захисту прав дитини Розквітівської сільської  ради, роботу якої забезпечує служба у справах дітей, а саме: здійснює прийом громадян з питань що потребують колегіального вирішення, збирає документи, формує справи та виносить питання на розгляд Комісії. Протягом  2021року було проведено 6 засідань комісії з питань прав дитини.

 

На комісії з питань захисту прав дитини розглядалося 3 клопотання щодо позбавлення батьківських прав батьків, які не виконують батьківські обов*язки щодо своїх дітей. ССД Розквітівської сільської ради постійно проводиться робота щодо здобуття дітьми , які проживають на території нашої Ради повної загальної освіти.З дітьми, які систематично пропускають навчання, та батьками, які не здійснюють відповідного контролю за поведінкою своїх дітей, відвідуванням ними занять, проводиться індивідувальна робота за кожним фактом, внаслідок чого діти повертаються до школи. Так. протягом звітного періоду було повернуто на навчання 13 дітей.

 За звітний період значна увага приділялась профілактичній роботі, яка спрямована на запобігання правопорушенням та бездоглядності серед дітей, а  також профілактику  алкоголізму, наркоманії та інших негативних явищ в дитячому середовищі.

 

 

     Керуючись ч.1 п. 22,ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до ст.7 Закону України «Про забезпечення організаційно – правових умов соціального захисту дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», з метою забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб та молоді з їх числа, заслухавши пропозиції депутатів Розквітівської сільської  ради службою у справах дітей Розквітівської с/ради було розроблено Програму забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа на 2022-2024 роки. Забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа залишається однією з найактуальніших проблем нашої громади. Зазначеною програмою передбачається реалізації державних гарантій і конституційних прав дітей у сумі 300,000 грн. на рік.

 

                Систематично надається гуманітарна допомога у вигляді :одягу, взуття, меблів, канцтоварів, продуктових наборів.  На виконання Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» у таборах «Артек» та 2Молода гвардія» відпочили 23 дитини.  Діти, які оздоровилися в дитячих центрах, залишилися дуже задоволені поїздками, раділи знайомству з новими друзями.  

 

 

 

Начальник Служби у справах дітей                                            Лариса САПУНКОВА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь